איך גורמים לחברות מזון לקחת אחריות על העופות שהן משווקות?

שורה של יצרניות ומשווקות מזון ברחבי העולם התחייבו לשפר משמעותית את רווחת העופות שלהן. הישג זה הוא תוצאה של לחץ צרכני חזק. מה התחייבו בישראל ואיך אתם נכנסים לתמונה?

כמה עופות יש בעולם, יצא לכם לחשוב?

ואם נאמר לכם שעל כל אדם יש לא פחות מ 4 עופות, תופתעו?

ובכן, עופות זו חיית המשק הכי שכיחה, ובנוסף לכך (באופן מתבקש) זו גם החיה שמגודלת הכי אינטנסיבית- היינו בממשק גידול שמתגמל באופן מאוד חזק תפוקה על חשבון קריטריונים חשובים אחרים כמו בריאות, רווחת בעלי החיים, ואיכות הסביבה.

זה הרקע להקמתה ב 2017 של ה- BCC, או בשמה המלא The Better Chicken Commitment. מדובר על יוזמה אירופאית שמטרתה להביא את תעשיית המזון לשפר את רווחת העופות בתעשיית הבשר דרך יצירת לחץ צרכני. במסגרת היוזמה הזו, יצרניות ומשווקות המזון צריכות להתחייב שעד 2026 100% מהעופות שלהן יעמדו בשורה של קריטריונים שמתייחסים להיבטים חשובים בגידול העופות, כמו:  צפיפות מרבית, כמות האור בלול, איסור החזקה בכלובים, פיקוח על ידי צד ג' ועוד.

הלחץ כנראה עבד, ולמעלה מ 400 חברות מזון מהמובילות ברחבי העולם התחייבו באופן פומבי לעמוד בקריטריונים שהוגדרו על ידי ה BCC עד 2026 לכל המאוחר. חלקן עם יעד מוקדם יותר.

איפה ישראל בסיפור? רחוק מאוד…

רוב החברות שלקחו את ההתחייבות הזו הן חברות גלובליות עם סניפים ונציגויות בחלקים נרחבים בעולם. אך ההתחייבות נלקחת לכל אזור גאוגרפי בנפרד. יש אזורים שם הלחץ הצרכני כבד יותר ויש כאלו שם הלחץ הצרכני כמעט ולא קיים. והחברות האלו לוקחות על עצמן את ההתחייבויות לשיפור רווחת העופות בהתאם לכך. כך יוצא למשל שמקדונלדס כבר עובדת עם ביצים ללא כלובים בהרבה מדינות באירופה, ובארצות הברית ההתחייבות היא להגיע למצב הזה רק עוד מספר שנים. לגבי ישראל, אין לה בכלל התחייבות כזו…

בישראל, הלחץ הצרכני בנושא זה עדיין לא מורגש. וכך הרוב המוחלט של עופות ומטילות בישראל גדל בצפיפות, בכלובים, ובתזונה נחותה. יש לנו תמיד דברים יותר חשובים ודחופים להתעסק בהם, אך זיכרו שההתנהגות הצרכנית שלנו היא זו שתקבע איזה סוג מזון יהיה זמין לנו. רוצים לאכול עופות שגדלו בתנאים נאותים, ולנגב ביצים שבאו מלולים ללא כלובים? אם נשב בחיבוק ידיים סביר להניח שזה לא יקרה…

מה אתם יכולים כבר היום לעשות?

המסעדה האהובה עליכן לא מציעה אפשרויות כאלו? הביעו בפני בעלי המקום את החשיבות שאתם מייחסים לכך. החנות השכונתית לא מחזיקה כאלו? דאגו להשמיע את דעתכם על כך!

באתר שלנו תוכלו למצוא את החנויות והמסעדות שמספקות כבר היום אופציות כאלו (חנויות ומסעדות 'חי בריא'), אך אם אנו רוצים לראות שינוי של ממש באופן גידול העופות בישראל, עלינו להביא לכך שעוד חברות ועסקים רבים יצטרפו! זיכרו זאת בפעם הבאה שאתם מזמינים שניצל!

ובינתיים, עבור מי שרוצה לקבל קצת השראה, מוזמנים לעקוב אחר קצב ההתקדמות של חברות המזון הגלובליות לגבי העמידה בהתחייבויות שלהן בדף שמוקדש לנושא: chicken watch progress tracker