ארגון הבריאות העולמי: להפסיק את שימוש היתר באנטיביוטיקה בבעלי חיים!

שימוש היתר באנטיביוטיקה במשקי החי תורם לעלייה חדה בעמידות לתרופות בקרב בני אדם ומציג השלכות בריאותיות מסוכנות לבריאות הציבור!

מגדלים של בעלי חיים חייבים להימנע משימוש באנטיביוטיקה מניעתית בקרב בעלי חיים המוחזקים למטרות מאכל, כך מזהיר ארגון הבריאות העולמי (WHO), זאת בשל הסיכונים הכבדים שפרקטיקה זו מסבה לבריאות האדם.

בהנחיות חדשות קורא ארגון הבריאות העולמי לחקלאים להפסיק להשתמש באנטיביוטיקה באופן שגרתי למניעת מחלות וכזרזי גדילה בקרב בעלי חיים שאינם חולים, פרקטיקה מסוכנת המקובלת בחקלאות התעשייתית במדינות רבות, כולל בישראל ובארה"ב.

שימוש היתר באנטיביוטיקה במשקי החי הוא אחד הגורמים המרכזיים להופעתם של חיידקי על, שפיתחו עמידות כמעט לכל סוגי האנטיביוטיקות. גורמים רפואיים מזהירים כי האנטיביוטיקות הזמינות לטיפול במחלות יחסית פשוטות חדלות מלהיות יעילות כתוצאה מהעליה החדה בהתפתחות העמידות. אפילו פעולות שגרתיות, בסיכון נמוך, כגון החלפת מפרק הירך, עלולות להיות מסוכנות עקב הסיכון להיווצרות זיהומים העמידים לתרופות. עוד מזהיר ארגון הבריאות העולמי כי המחקר מציע כיום חלופות מעטות בלבד לסוגי האנטיביוטיקה הנמצאים בשימוש ויעילותם הולכת ופוחתת בעקבות שימוש היתר והיווצרות העמידות.

כדוגמא להיקף שימוש היתר באנטיביוטיקות, מציין ארגון הבריאות העולמי שבמדינות מסוימות, כ- 80% מהאנטיביוטיקה הנמכרת מיועדת לשימוש במשקי החי.

ההנחיות מגיעות בעקבות מחקר מנובמבר 2017 שפורסם ב-  The Lancet Planetary Health שהראה כי הגבלת השימוש באנטיביוטיקה במשקים הפחית את כמות החיידקים העמידים ב-39%.

ארגון הבריאות העולמי קורא גם להפסיק לחלוטין את השימוש באנטיביוטיקה עוצמתית, שנחשבת למפלט האחרון למחלות קטלניות בקרב בני האדם, גם כאשר בעלי החיים חולים. כלומר – על פי הנחיותיו האיסור על אנטיביוטיקה מסוג זה אמור לחול גם במקרים בהם המחלה כבר אובחנה אצל בעלי-חיים המייצרים מזון.

בכתבה שפורסמה בנושא בעיתון הגרדיאן נכתב כי מספר חוות הענק ברחבי העולם נמצא במגמת עלייה, מה שמוביל גם כן לעלייה במספר החיידקים שעמידים לאנטיביוטיקה, מאחר ולעתים קרובות עדרים שלמים המכילים מספר רב של בעלי חיים מטופלים בהן בבת אחת.

יש להדגיש כי ארגון הבריאות העולמי אינו יכול לאכוף את הנחיותיו, וכל ממשלה תבחר אם לקבל או לדחות את ההנחיות. פה בישראל אין דרישת חוק האוסרת שימוש באנטיביוטיקה מניעתית. תו האיכות "חי בריא" מבטיח שלא נעשה בממשק גידול בעלי החיים שימוש באנטיביוטיקה מניעתית ובזרזי גדילה אנטיביוטיים.