שוק תחליפי הבשר מהצומח צמח לאין שיעור בעשור האחרון. את הגל התחילה חברת "ביונד מיט" שבשנת 2012 הביאה לשוק מוצר שלא דמה לאף תחליף בשר לפניו. אחריה באו שורה של חברות, חלקן נישתיות, חלקן ענקיות שכולן באו לענות על הצורך שהורגש בשוק המזון המהיר: לספק תחליף צמחוני למנות הבשר הקונבנציונליות.
חברות אלו מנסות לפנות לפלח השוק של אוכלי הבשר, שכן ציבור הצמחונים/ טבעונים הוא קטן יחסית ולא מצדיק התגייסות כה משמעותית. אך כיצד משכנעים את ציבור אוכלי הבשר לעבור מהמבורגר בשר להמבורגר מאפונה? אומרים לו שזה יותר בריא, לא פוגע בבעלי החיים וגם תורם לאיכות הסביבה! אז גם אם הטעם והמרקם הם לא בדיוק כמו המקור, רבים חשבו והאמינו שזה שווה את המעבר. היו אף לא מעט אנליסטים שצפו עד לא מזמן שנתח השוק של תחליפי הבשר מהצומח יהווה למעלה מ 10% משוק הבשר כבר בעשור הקרוב! כיום, התחזית הזו כבר במגירה, שווי השוק של חברות תחליפי הבשר הצטמק, ושיתופי הפעולה שלהן עם מסעדות וסופרים במגמת ירידה.
אז מה קרה והאם זה טוב לנו?
עם השנים, וביתר שאת בעשור האחרון, יותר ויותר צרכנים כבר אינם מסוגלים עוד לעצום את העיניים בפני עוולות תעשיית הבשר הקונבנציונלית. תעשייה זו, הידועה כפוגעת ברווחת בעלי החיים, בבריאותנו, ובאיכות הסביבה עומדת בסתירה כה גבוהה לערכים הבסיסיים של מה שרבים מאיתנו מצפים מהמזון שלנו, כך שהחיפוש אחר אלטרנטיבות ראויות יותר היה מתבקש.
הבחירה של צרכנים רבים בהקשר זה הלכה לכיוון של הפחתת צריכת המזון מן החי (מישהו אמר flexaterians?), ולכאן נכנסו בהצלחה רבה חברות תחליפי הבשר מהצומח. עם פתרון פשוט ומהיר להחלפת מוצרי הבשר, אין פלא שההייפ היה עצום! החברות נהנו משיתופי פעולה אסטרטגיים עם רשתות המזון מהיר, הצליחו לחדור חזק לרשתות המזון ונהנו מתמיכה חזקה של שוק ההון שהזרים להן השקעות עתק. אבל בעת האחרונה, נרשמת ירידה משמעותית בקצב הצמיחה. הסיבה לכך, היא שהצרכנים התחילו להסתכל על רשימת הרכיבים.
צרכני תחליפי הבשר חיפשו תחליף ראוי לבשר. כזה, שירגישו טוב איתו. אך מבט מעמיק ברשימת הרכיבים של תחליפים אלו הבהירה שהתחליף אולי מספק פתרון מהיר וקל להחלפת בשר אך הוא לא בהכרח מזין או בריא: סוכרים, שמנים מזוככים, צבעי מאכל, משפרי טעם, חומרים מייצבים ועוד התגלו כחלק מהרכיבים הנדרשים להכנת תחליפי הבשר מן הצומח. ההקשר המיידי שעשו רבים בין המילים "מן הצומח" ל:"בריאות" התגלה כמוטעה. לפי דוח של סיטיגרופ, בשנת 2020 50% מהאמריקאים חשבו שתחליפי בשר מהצומח הם בריאים. שנתיים אחרי, רק 38% חשבו כך. תפיסה זו מגובה במחקרים: במחקר שפורסם בשנת 2021 ב Nutrients ובחן את ההשפעות הבריאותיות של תזונה המתבססת על תחליפי בשר מן הצומח נמצא כי היא מביאה לחוסרים במיקרונוטריאנטים החשובים לגוף שלנו (סידן, אשלגן, מגנזיום, אבץ ו 12B) ובמקביל מביאה לצריכת יתר של שומן רווי, נתרן וסוכר. האמת הפשוטה שמזון אולטרה מעובד הוא לא בריא לנו ויש לצמצם את צריכתו נכונה בין שמקור המזון הוא מן החי או מן הצומח.
אז בין שאתם אוכלי כל, מפחיתנים, צמחונים או טבעונים דרך המלך לתזונה איכותית ובריאה עוברת דרך בחירת חומרי גלם איכותיים. הפחתת צריכת המזון מן החי, כדאי שתעשה במקביל למעבר למזון מן החי בריא ואיכותי יותר, כדוגמת תוצרת מאושרת 'חי בריא'. הגדלת צריכת המזון מן הצומח כדאי שתשים דגש על כזה שאינו מעובד או מעובד מינימלית. פתרון קסם מהיר כנראה שאין, אבל שווה לכולנו להשקיע בבחירת הרגלי תזונה המקדמים את בריאותנו, איכות הסביבה ורווחת בעלי החיים. זו בחירה בעלת חשיבות חברתית, כלכלית, סביבתית ובריאותית מן המעלה הראשונה עבורנו ועבור הדורות הבאים!