רוצים מזון מהיר וזול? תחשבו שוב…

נייר עמדה המסכם את כל המידע המחקרי הקיים על הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובריאותנו חושף ממצאים רבים ומטרידים. איך בוחרים מזון איכותי ובריא ומה צריך לשים לב כשקוראים את רשימת הרכיבים? ריכזנו לכם מספר המלצות שיעזרו לכם לצלוח את המשימה

לאחרונה פרסם משרד הבריאות נייר עמדה המסכם את כל המידע המחקרי הקיים על הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובריאות האדם. הממצאים, איך לומר בעדינות, מטרידים.
נתחיל בהגדרות. מזון אולטרה-מעובד הוא מזון או משקה, שעבר עיבוד כלשהו בשיטות טכנולוגיות-תעשייתיות על מנת לשפר צורה, צבע, טעם, וחיי מדף. זה מזון יותר זול, זמין, ומהיר מהרכבת ארוחה ביתית ואיכותית ממזון גולמי, ומכאן נובעת הנסיקה בצריכתו ברחבי העולם, כי למי יש כוח וזמן לבשל?
אבל ההשלכות של מזון אולטרה מעובד על הבריאות הפיזית והמנטלית שלנו ושל ילדינו עצומות.
אכילת מזון אולטרה מעובד מתקשרת לרובנו עם עלייה במשקל. אכן, מזון אולטרה מעובד תורם לעודף משקל ולהשמנה, אך היקף השפעתו על בריאותנו הוא רחב, עמוק ומטריד בהרבה. סיכון מוגבר למחלות לב, מחלות מערכת העיכול, סיכון מוגבר בהריון, פסוריאזיס, טרשת נפוצה, דיכאון. וזו רשימה חלקית בלבד.
כש – 50% (!!!) מסך צריכת האנרגיה בקרב בני נוער בישראל מקורה במזון אולטרה מעובד, זה אומר שכולנו בסכנה. אז איך הגענו למצב הזה ומה אנחנו צריכים לעשות?
ההשפעה השלילית של מזון אולטרה מעובד על הבריאות שלנו נובעת ממספר סיבות. ראשית, ככל שאנחנו צורכים יותר מזון אולטרה מעובד, עשיר בסוכרים, נתרן ושומן מתועש, כך אנחנו צורכים פחות מזון מזין התורם לבריאותנו. שנית, מזון אולטרה מעובד הוא מזון ממכר. השילוב של טעמים חזקים ומרקמים ייחודיים מייצר התמכרות. לזה תוסיפו את, זמינותו הגבוהה, עלותו הזולה, ונוחות הצריכה שלו ותקבלו התמכרות קלה לתיחזוק. מזון אולטרה מעובד תורם להפרת האיזון של המיקרופלורה במעי ומגביר מגוון רחב של תהליכי דלקתיות. ואם זה לא מספיק, במהלך עיבוד המזונות האולטרה מעובדים נוצרים שלל חומרים מסרטנים (כגון אקרילאמיד).
אז המסקנה ברורה וחד- משמעית- יש להפחית את צריכת המזון האולטרה מעובד! איך עושים זאת?
הנה 3 המלצות מאיתנו:

  1. זכרו שצרכנות מושכלת מתחילה בצרכנות מודעת: נסו להתחקות אחר מקור המזון ואופן הפקתו, והעדיפו מזון בצורתו הגולמי או הטבעית (מזון שעבר תהליכי עיבוד בסיסיים כגון חיתוך, הקפאה, טחינה נכנס לקטגוריה זו).
  2. למרות שרובנו לא רוצים להתעסק בקריאת האותיות הקטנות על אריזות המוצרים, למי שרוצה לקדם את בריאותו שלו ושל משפחתו, אין מנוס מכך. הימנעו ממוצרים הכוללים הרבה רכיבים שאת רובם כלל אינכם מזהים. שוק המזון מוצף במילים ריקות, כמו "ביתי" ו"טבעי", שמטרתן לטשטש ולהטעות, אבל סקירת רשימת הרכיבים תגלה לכם את האמת.
    "קציצת דג ביתית" שכוללת 17% דג וחמישה עשר רכיבים אחרים כולל חומרים משמרים ומייצבים, וחומרי צבע, טעם וריח, היא מוצר אולטרה מעובד שאינו ביתי, אינו מזין ואינו בריא. מאידך, המבורגר "מרעה גולן" הכולל רק בקר ותבלינים הוא מוצר בריא ואיכותי המספק מנת חלבון שלמה ואיכותית.
  3. השתדלו להימנע ממאכלים שסבתא רבה שלכם לא היתה מזהה כמזון – עצה זו של מייקל פולן כל כך קולעת ומדוייקת, שאם אתם צריכים לזכור רק דבר אחד- תזכרו את זה!

ולבסוף, הקפידו לאכול יחד עם משפחתכם ארוחות ערב מזינות וטעימות ותראו שעם הזמן, המזון האולטרה מעובד יחל להיתפס על ידכם כמזון שאינו ראוי למאכל…

בתיאבון ולבריאות! 😋